بهترین رژیم غذایی در پیشگیری از سرطان
نقش بهترین رژیم غذایی در پیشگیری از سرطان و حتی درمان سرطان تایید شده است. شیوه زندگی و عادت های تغذیه سهم مهمی در بروز سرطان دارد به طوری که درصد زیادی از موارد سرطان با تغذیه نامناسب ارتباط دارد.
بعضی مواد غذایی باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شده و فرد را در برابر سرطان محافظت می کنند.
آنچه در ادامه می خوانید
چگونه با مصرف آنتی اکسیدان ها سرطان نگیریم؟
گروهی از ترکیبات در مواد غذایی هستند که رادیکال های آزاد (عوامل ایجاد کننده سرطان) را در بدن از بین برده و یا مانع از شکل گیری آن ها می شوند.
مهمترین آن ها عبارتند از: ویتامین های C ، E ، کاروتنوئید ها و سلنیوم که درمرکبات، فلفل سبز، توت فرنگی، گوجه فرنگی، بروکلی و سیب زمینی شیرین، ذرت، مغزها (گردو، بادام، فندق، پسته)، زیتون، سبزی های برگ دار و سبز، روغن های گیاهی، سبوس گندم، هویج، میوه های نارنجی رنگ، کدو حلوایی، طالبی، سبزی های سبز تیره، کلم پیچ، اسفناج، ذرت، تخم مرغ، گریپ فروت، هندوانه، ماهی و غذاهای دریایی، قلوه، جگر یافت می شوند.
تاثیر مصرف ویتامین آ و بتاکاروتن در پیشگیری از سرطان
ویتامین آ هم در منابع غذایی گیاهی و هم حیوانی وجود دارد.
بتاکاروتن نوعی آنتی اکسیدان مرتبط با ویتامین آ است. این ویتامین برای حفظ سلامتی بافت ها ضروری بوده و خطر بروز سرطان را کاهش می دهد.
گرچه خوردن سبزی های برگ سبز و زرد و میوه های رنگی حاوی بتاکاروتن ( اسفناج، هویج، مرکبات، زردآلو، طالبی، کدو تنبل و انبه) می تواند کمک کننده باشد از مصرف مکمل های بتاکاروتن به مقدار زیاد باید خودداری کرد، چرا که مصرف بیش از اندازه آن خطرناک و مضر است.
نقش ویتامین سی در رژیم غذایی ضد سرطان
در بسیاری از میوه ها و سبزیجات خصوصاً مرکبات وجود دارد. بین مصرف ویتامین ث و کاهش خطر بروز سرطان رابطه وجود دارد ولی مصرف ویتامین C به صورت مکمل باعث کاهش خطر بروز سرطان نشده است.
ارتباط بین مصرف ویتامین ای و کاهش ریسک سرطان
ویتامین E، یا آلفاتوکوفرول فعالترین نوع ویتامین “ای” و یک آنتی اکسیدان قوی است.
روغن جوانه گندم و آفتابگردان، مغزها مانند بادام و سبزی های برگ سبز از منابع ویتامین “ای” هستند.
سلنیوم و جلوگیری از سرطان
سلنیوم یک ماده معدنی است که در فعالیت آنتی اکسیدانی بدن نقش دارد.
برخی مطالعات نشان می دهد که مصرف مکمل سلنیوم می تواند خطر بروز سرطان ریه، کولون و پروستات را در انسان کاهش دهد. البته برای تأیید آن باید مطالعات بیشتری انجام شود.
مصرف مقادیر زیاد مکمل سلنیوم توصیه نمی شود زیرا فاصله بین مقادیر سمی و بی خطر آن کم است. حداکثر میزان سلنیوم در مکمل ها نباید از ۲۰۰ میکروگرم در روز بیشتر باشد.
غذاهای دریایی، گوشت، جگر و بادام هندی منبع خوبی از سلنیوم هستند.
آیا مصرف اسید فولیک در کاهش خطر سرطان نقش دارد؟
ارتباط بین مصرف منابع غذایی غنی از فولات مانند حبوبات، سبزیجات برگی مانند اسفناج و مرکبات با کاهش انواعی از سرطان ثابت شده است.
تاثیر مصرف ویتامین دی و کلسیم در پیشگیری از سرطان
تحقیقات رابطه افزایش مصرف ویتامین D و کلسیم را با کاهش احتمال ابتلا به سرطان روده بزرگ و سینه نشان داده است.
نقش فیبرهای غذایی در جلوگیری از سرطان
میوه ها، سبزی ها، حبوبات و غلات سبوس دار حاوی فیبر هستند و افزایش مصرف فیبر با کاهش بروز سرطان به ویژه سرطان های دستگاه گوارش ارتباط دارد.
انواع مواد غذایی حاوی فیبر عبارتند از: گندم و جو کامل، سبوس گندم، دانه ها، مغزها، سبزی ها، سیب، انگور، آلو، مرکبات و سایر میوه ها، جو، جو دو سر، سبوس جو دو سر، حبوبات، انواع لوبیا و نخود.
فیبرها کاهش دهنده کلسترول بد خون ( LDL ) بوده و همچنین سبب پیشگیری از یبوست می شوند.
ارتباط بین مصرف میوه ها و سبزیجات رنگ روشن در کاهش ریسک سرطان
میوه ها و سبزیجات رنگارنگ غنی از مواد شیمیایی گیاهی هستند که در مبارزه با بیماری ها و تقویت سیستم ایمنی نقش مهمی دارند. هرچه تنوع رنگی میوه ها و سبزیجات مصرفی بیشتر باشد مواد شیمیایی گیاهی مفید بیشتری به بدن خواهد رسید.
مصرف بیشتر میوه و سبزی ها باعث کاهش خطر سرطان ریه، دهان، مری، معده و روده شده است.
توصیه می شود روزانه ۵ وعده یا بیشتر میوه و سبزیجات متنوع مصرف کنیم.
در شرایطی که جویدن و بلع میوه و سبزیجات برای فردی مشکل است، آب گیری، یک روش مناسب مصرف این موارد است. البته در این روش مصرف، گرچه مواد مغذی میوه و سبزی ها جذب می شوند ولی فیبر کمتری نصیب بدن می شود.
مصرف سبزیجات خانواده کلم یا چلیپایی در پیشگیری از سرطان نقش دارد.
این سبزیجات شامل کلم پیچ، گل کلم و کلم بروکلی است. این سبزیجات غیر از کلسیم، منبع غنی «سولفورافان » هستند که رشد سلول های سرطانی پستان، رحم، ریه، کبد و راست روده را متوقف می کنند و خطر ابتلا به سرطان پروستات و مثانه را کاهش می دهند.
به طور کلی این سبزیجات با تاثیرات مثبت بر روی متابولیسم سلول ها خطر ابتلا به سرطان را کاهش می دهند. مقدار سولفورافان در کلم بروکلی بیشتر از بقیه کلم هاست.
همچنین جوانه کلم بروکلی م یتواند عفونت هلیکوباکتر پیلوری را که شایع ترین عفونت باکتریایی و مهمترین علت ایجاد سرطان معده است را کاهش دهد.
با افزودن سبزیجات خانواده کلم به سالاد می توان سالادی واقعا خوشمزه آماده نمود.
چگونه مصرف سبزیجات برگ پهن از سرطان پیشگیری می کند؟
اسفناج، کاسنی، کلم برگی، کاهو و برگ چغندر از این گروه اند که دارای مقدار فراوانی فیبر غذایی، فولات، و کاروتنویید هستند. این سبزیجات از رشد سلول های سرطانی مربوط به پوست، معده و ریه جلوگیری می کنند و باعث کاهش احتمال بروز سرطان پستان در زنان و سرطان ریه در افراد سیگاری می شود.
تاثیر مصرف گوجه فرنگی در پیشگیری از سرطان
مصرف گوجه فرنگی با کاهش خطر چند نوع سرطان از جمله سرطان پروستات، پستان، رحم و ریه ارتباط دارد.
گوجه فرنگی علاوه بر ویتامین C دارای رنگدانه ای به نام لیکوپن است که احتمالا باعث اثرات ضد سرطانی این ماده غذایی می شود. جالب این است که خاصیت ضد سرطانی افشره و آب گوجه فرنگی بیشتر است.
خانواده توت ها و پیشگیری از سرطان
میوه های این خانواده سرشار از ویتامین C و فیبر هستند. در توت فرنگی، تمشک قرمز و سیاه و شاتوت ماده ای به نام اسید فیتیک وجود دارد که خواص ضد سرطان پوست، مثانه، ریه، مری و پستان داشته است. این ترکیب، آنتی اکسیدان قوی است و امکان دارد به طور همزمان به چند طریق با سرطان مبارزه کند از جمله اینکه مواد سرطان زای خاصی را غیرفعال سازد و رشد سلو ل های سرطانی را کند نماید.
ترکیبات فنلی در ذغال اخته نیز خواص ضد سرطانی دارد. البته انواع مختلف توت ها تأثیرات شان به یک اندازه نیست و بر این اساس، ممکن است ذغال اخته، تمشک سیاه و شاتوت بهتر از بقیه سیستم دفاعی را مقابل سرطان ارتقا دهند.
مصرف انگور و تاثیر آن در کاهش خطر سرطان
میوه انگور و افشره آن، به خصوص انگور ارغوانی و قرمز در مقایسه با انگور سبز، دارای ماده ای بنام پلی فنل (رزوراترول) است که باعث ویژگی های قوی آنتی اکسیدانی و ضد التهابی در این میوه می شود. این ماده از صدماتی که آغاز کننده فرآیند سرطان در سلو ل ها است، جلوگیری می کند. البته بررسی بیشتر برای اثرات ضد سرطانی انگور لازم است.
نقش ادویه جات در رژیم غذایی ضد سرطان
مصرف سیر، پودر زنجبیل و کاری نه تنها باعث بهبود عطر و طعم غذا شده بلکه باعث محافظت از سرطان نیز می شود.
انتخاب های خوب دیگر شامل زردچوبه، ریحان، رزماری و گشنیز در سوپ، سالاد و یا هر غذای دیگر است.
به عنوان مثال در زردچوبه نوعی ماده شیمیایی به نام کورکومین می تواند تغییر شکل، تکثیر و حمله سلول های سرطانی را در گروه متنوعی از سرطان ها مهار کند و با هدف گرفتن سلول های بنیادی می تواند از ابتلای فرد به سرطان پیشگیری کند.
نقش آب و سایر مایعات در جلوگیری از سرطان
مصرف آب باعث بهبود کلیه فعالیت های بدن مانند تحریک سیستم ایمنی، حذف بیشتر سموم و مواد زاید بدن و حمل و نقل بهتر مواد مغذی به تمام اندام ها می شود.
روزانه مصرف حداقل ۸ لیوان آب توصیه می شود.
آیا مصرف چای در پیشگیری از سرطان نقش دارد؟
جهت دریافت رژیم غذایی آنلاین فرنوت اطلاعات زیر را تکمیل کنید
مقالات

نشانه های اولیه آلزایمر: ۱۰ علامتی که نباید نادیده بگیرید

شش راهکار موثر برای پیشگیری از ابتلا به بیماری آلزایمر


راهنمای کامل بیماری کبد چرب | از پیشگیری تا درمان

